Hoe kunnen ‘hybride democratische innovaties’, die vormen van praten (denk aan burgerfora) en stemmen (denk aan correctieve referenda) combineren, de representatieve democratie versterken? Dat is de kernvraag van het project ‘Democratische revitalisering voor veerkrachtige gemeenschappen’, waarvoor NWO €1,7 miljoen beschikbaar heeft gesteld in het kader van de Nationale Wetenschapsagenda.
Het kennisknooppunt Participatie is een van de consortiumpartners binnen REDRESS (acronyiem voor Revitalising Democracy in Resilient Society). Hoogleraar vergelijkende bestuurskunde Frank Hendriks van Tilburg University is penvoerder en heeft de wetenschappelijke leiding van het project.
Over REDRESS
Er heerst binnen zowel wetenschap als praktijk ongemak als het gaat om het functioneren van moderne representatieve democracieën. Nederlanders geloven nog steeds in het democratische ideaal, maar hebben het gevoel dat politici hen niet horen. Zij eisen meer en andere vormen van inspraak dan 1x per vier jaar naar de stembus.
Het onderzoeksproject REDRESS (‘Revitalized Democracy for Resilient Societies’) kijkt of en hoe ‘hybride democratische innovaties’, die plebiscitaire en deliberatieve instrumenten ('stemmen' en 'praten') combineren, de representatieve democratie kunnen versterken, onder welke voorwaarden en met welke effecten. Ervaringsdeskundigen, valorisatie-experts, internationale en Nederlandse onderzoekersleiders op dit terrein werken daarvoor nauw samen.
Consortium
- Tilburg University
- Universiteit Utrecht
- Radboud Universiteit
- Universiteit Twente
- Sociaal Cultureel Planbureau
- Ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties
- Ministerie van Infrastructuur en Waterstaat
- Vereniging Nederlandse Gemeenten
- ProDemos
- Rathenau Instituut
- The Broker
- Wetenschappelijke Raad voor het Regeringsbeleid (WRR)
- LSA Bewoners
Penvoerder namens het consortium:
Prof. dr. Frank Hendriks – Department of Public Law and Governance, Tilburg Law School