Een participatieproces moet bijdragen aan de doelen van je beleid, programma of project. Om een goed participatieproces te kunnen ontwerpen is het belangrijk om scherp te krijgen wat de ambitie is voor participatie in je project. Daarnaast is het belangrijk te bepalen hoe de wisselwerking is tussen de participatiemomenten en mijlpalen van je project.
Het is van belang om met je projectteam te komen tot:
- Een gedeeld beeld van de opgave van het project;
- Een gedeeld beeld van de wijze waarop participatie kan bijdragen aan de doelstelling van het project;
- Een gedeelde ambitie ten aanzien van de participatieaanpak voor het project;
- Een gedeeld beeld van timing van participatiemomenten en hoe je die participatiemomenten vorm kan geven.
Bij het ontwerpen van je participatieproces kun je gebruik maken van de handreiking en het bijbehorende canvas onder aan deze pagina.
Het ontwerp van je participatieproces, en de opbrengst van de werksessie, leg je vast in een participatieplan. Klik hier voor meer informatie over het participatieplan.
Meer weten en aan de slag
Meer informatie over het ontwerpen van een participatieproces is te vinden in de handreiking 'werksessie participatieaanpak: van ambitie tot vormgeving' hieronder. Tijdens de werksessie kun je gebruik maken van het canvas dat eveneens hieronder te downloaden is.
Werksessie participatieaanpak: van ambitie tot vormgeving
Je staat aan het begin van je project. Welke rol speelt participatie en welke ambitie heb je hierop? Deze handreiking geeft elementen voor een werksessie participatieaanpak, die een projectteam kan helpen om te bepalen hoe de waarom, hoe, wat en wanneer van participatie in het project er uit zien. Het ambitiecanvas kan tijdens een werksessie ingevuld worden.
Bekijk Download Ambitiecanvas