Hoofdmenu

Aanmelden POP2-bijeenkomst: van burgerperspectief naar beter begrip

12-07-2024
720 keer bekeken

Op 15 oktober 2024 vindt de POP2-bijeenkomst plaats in Utrecht. Deze bijeenkomst heeft als doel om het netwerk van participatieprofessionals vanuit onderzoek én praktijk opnieuw samen te brengen om inzichten en ontwikkelingen op het gebied van participatie met elkaar te delen.

POP staat voor Participatie- Onderzoek en Praktijk wordt georganiseerd door het Kennisknooppunt Participatie, de Hanzehogeschool Groningen, de Erasmus Universiteit Rotterdam en de directie Democratie en Bestuur van het ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties.

Thema: van burgerperspectief naar beter begrip

Net als vorig jaar staat ook deze POP2-bijeenkomst in het teken van een eigen thema. Dit jaar is dat: van burgerperspectief naar beter begrip. Al meer dan twintig jaar schrijven kritische onderzoeken dat publieke organisaties beleid meer vanuit de samenleving vorm moeten geven. Dit vraagt om een (Rijks)overheid die het betrekken van burgers niet ziet als iets extra’s, maar als onmisbare basis voor beleid. Of, zoals de Nationale Ombudsman schrijft in zijn laatste jaarverslag (2023): burgerperspectief is ‘een manier van doen’.

Voor veel publieke organisaties is deze ‘manier van doen’ makkelijker gezegd dan gedaan: ingesleten patronen en werkwijzen maken het lastig om beleid vanuit de samenleving vorm te geven. Tijdens POP2 gaan we daarom op zoek naar manieren om deze patronen te doorbreken én onderzoeken we hoe ‘burgerperspectief als manier van doen’ eruit ziet: hoe kunnen publieke organisaties gehoor geven aan de oproep om meer oog te hebben voor burgerperspectief? Wat hebben zij nodig om beleid structureel vanuit de samenleving vorm te geven? En hoe bouwen we aan beter begrip tussen de beleidstorens en de samenleving?

Denk en praat erover mee tijdens POP2!

Het programma

De bijeenkomst duurt van 12:00 uur tot 17:30 uur en start met een lunch. Daarna volgt een plenair panelgesprek, inspirerende workshops en een afsluitende netwerkborrel. Meer details over de sprekers en de workshops worden later op deze pagina bekendgemaakt.

Waar en wanneer?

De POP2-bijeenkomst vindt plaats op 15 oktober 2024 van 12:00 tot 17:30 uur bij Villa Jongerius in Utrecht (nabij Utrecht Centraal Station). Deelname aan de bijeenkomst is kosteloos. 

Aanmelden

Bent u geïnteresseerd om deel te nemen aan onze bijeenkomst? Dan kunt u zichzelf aanmelden via het aanmeldformulier. Let wel: er is een beperkt aantal plekken beschikbaar voor elke groep deelnemers. U ontvangt zo snel mogelijk na de aanmelding een definitieve bevestiging.  

Op een later moment kunt u opgeven welke workshops u wilt volgen. Wanneer het volledige programma bekend is, wordt u hierover ingelicht.

Klik hier om u aan te melden

 

Heeft u nog vragen, ideeën voor een workshop of heeft u ergens hulp bij nodig? Neem dan gerust contact op met: participatieonderzoekpraktijk@congresbureau.nl

 

Meer over de POP-bijeenkomsten

In Nederland ontwikkelen we steeds meer kennis over participatie. Zowel door het doen van gericht onderzoek, als door het opdoen van ervaring met participatieprocessen in de praktijk. De uitwisseling van kennis en vaardigheden tussen onderzoek en praktijk komt echter niet vanzelf tot stand. En dat  ondanks de behoefte hieraan van participatieprofessionals.

De tweejaarlijkse POP-bijeenkomsten hebben als doel om structureel bij te dragen aan de kennisontwikkeling op het gebied van participatie, met relevantie voor onderzoek en praktijk. De wensen, behoeften en inzichten die tijdens de (POP2-)bijeenkomst worden opgehaald dienen als inbreng voor een vernieuwde versie van de landelijke Kennisagenda Participatie.

Afbeeldingen

X (voorheen Twitter)

Cookie-instellingen