Hoofdmenu

Stem van de straat

De uitzending StudioP van 26 augustus 2020 stond in het teken van de stem van de straat. De uitzending is opgesplitst in verschillende hoofdstukken, hiermee kan je gemakkelijk door de video navigeren. Wil voorafgaand aan het kijken van de uitzending kort lezen waar ieder van deze hoofdstukken over gaat en direct op dat punt van de video starten met kijken? Maak dan gebruik van het onderstaande overzicht.

Bekijk de uitzending op YouTube

Samen met Job Cohen neemt Erik de actualiteit van week 35 door. Haalt participatie de krant?

Bekijk dit deel van de uitzending

Rebecca Moody plaatst het probleem van de stem van de straat in de context van wetenschappelijk onderzoek. Zij ziet het probleem van de stem van de straat voornamelijk als een fragmentatieprobleem. Ze gaat verder ook in op de silence-spiral: sommige mensen durven zich niet meer te uiten als gevolg van druk van hun omgeving.

Bekijk dit deel van de uitzending

In het participatiewerk zijn wetten te onderscheiden. Deze zijn als natuurwetten. Een van de wetten is de wet van de moeite. Deze animatie vertelt je er meer over. Het werkblad horend bij deze wet is te vinden op deze pagina.

Bekijk dit deel van de uitzending

Tijdens dit gesprek gaan Hein Pieper (dijkgraaf waterschap Rijn en IJssel), Margaret van Diermen (fractievolger waterschap Rijn en IJssel) en Lukas Meursing (Omgevingsmanager project Afsluitdijk Rijkswaterstaat) in gesprek over de dilemma's die zij in hun werk tegen komen rond de stem van de straat.

Bekijk dit deel van de uitzending

De stem van de straat was het onderwerp van de tweede studioP uitzending. We vinden die stem belangrijk. Beleidsdocumenten, deskundigen en wetenschappelijk onderzoek vertellen namelijk niet het hele verhaal. Daarom introduceren we vanaf vandaag een nieuwe, vaste rubriek in StudioP. Die rubriek noemen we ‘stem van de straat’:

Voor de rubriek gaan we, steeds gewapend met microfoon en smartphone, de straat op. We stellen aan een aantal willekeurige voorbijgangers vragen die over het thema van de uitzending gaan.

Voor de tweede studioP uitzending zijn we in de binnenstad van Den Haag op pad gedaan. We wilden graag van de mensen horen of ze vinden dat de overheid voldoende luistert naar de ‘gewone Nederlander’. We begonnen met een algemene vraag: “Waar denkt u aan bij het woord participatie. Andere vragen waren

  • Vindt u dat de overheid voldoende naar u luistert?
  • Hoe zorgt u zelf dat u inspraak hebt in uw eigen buurt?
  • Hoe vindt u dat de overheid luistert naar tegenstanders of actiegroepen?
  • Als u voor een dag Minister President zou mogen zijn, hoe zou u de burgers dan betrekken bij het beleid?

Bekijk dit deel van de uitzending

Bij de stem van de straat denk je misschien niet direct aan poëzie. Sjaak Kroes doet dat wel. Hij noemt zichzelf 'straatdichter', de stem van de straat vormt zijn inspiratie.

Bekijk dit deel van de uitzending

Josje den Ridder is als onderzoeker verbonden aan het Sociaal Cultureel Planbureau en is daar o.a. betrokken bij het Continu Onderzoek Burgerperspectieven. Marit Groeneveld is Senior adviseur communicatieonderzoek bij het Ministerie van Algemene zaken. Zij levert een bijdrage aan het ontwikkelen en delen van kennis over communicatieonderzoek en de toepassing ervan.

De onderzoeken van de afdeling communicatieonderzoek van het Ministerie van Algemene Zaken zijn voornamelijk kwalitatief, kortlopend/toegepast van opzet. Het Continue Onderzoek Burgerperspectieven van het SCP is in de basis juist kwantitatief (aangevuld met kwalitatief onderzoek) en loopt al 12.5 jaar. Ook is dit onderzoek wetenschappelijk ingestoken.

Toch zijn er meer overeenkomsten tussen de onderzoeken dan je aanvankelijk zou denken. De beide gasten reflecteren op de verschillen en overeenkomsten tussen onderzoeken en op hoe je anno 2020 goed de stem van de straat ophaalt.

Bekijk dit deel van de uitzending

Tijdens de uitzending zijn een aantal boekentips gegeven. De volgende boeken zijn genoemd tijdens de uitzending:

Cookie-instellingen