Het Kennisknooppunt Participatie brengt personen, partijen en organisaties binnen het participatieveld samen. Het doel is om het vakgebied participatie inzichtelijk, verbonden en verder ontwikkeld te maken, zodat het zo efficiënt mogelijk werkt.
Het Kennisknooppunt richt zich op netwerken die praktische participatiekennis en -ervaring ontwikkelen, delen en beschikbaar maken. Omdat er geen netwerk bestond op het snijvlak van participatie-onderzoek en praktijk, heeft het Kennisknooppunt het zogenaamde POP-netwerk (Participatie Onderzoek en Praktijk) opgericht, samen met Hanze Groningen, Erasmus Universiteit Rotterdam en het ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties. Dit netwerk groeit via landelijke bijeenkomsten, zoals POP1 in 2023 en POP2 in 2024, en o.a. via LinkedIn.
Binnen de Rijksoverheid ontbrak een participatienetwerk. Daarom nam het Kennisknooppunt namens het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat, samen met andere ministeries, het initiatief voor De Interdepartementale Werkgroep (stakeholder)Participatie (IDWP).
Het Kennisknooppunt wil daarnaast aansluiten bij bestaande netwerken om vooral geen dingen dubbel te doen. Daarom heeft het KKP zich verbonden met Het Lerend platform Energie en Omgeving (LEO) en met Het Platform Omgevingsmanagement (POM).