Titel
Digitale toegankelijkheid bij burgerparticipatie: Diverse perspectieven op digitale toegankelijkheid bij de ontwikkeling van online participatietools
Onderzoeksvraag
Hoe kan de digitale toegankelijkheid van participatiewebsites van het Ministerie van Infrastructuur en Waterstaat voor mensen met een functiebeperking worden verbeterd?
Samenvatting
De scriptie onderzoekt welke factoren de digitale toegankelijkheid van een participatie website en applicatie bepalen en in hoeverre deze factoren aanwezig zijn in de huidige participatietools. De onderzoeksvraag wordt beantwoord door te kijken naar welke factoren een participatie website digitaal toegankelijk maken en hoe dit te beïnvloeden is en welke factoren belangrijk zijn voor leveranciers, het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat en gebruikers met een functiebeperking.
De factoren die bepalen wanneer een website digitaal toegankelijk is zijn vastgesteld door het W3C en staan vast in de richtlijnen van de WCAG 2.1. Deze factoren zijn niet te beïnvloeden, maar staan vast in deze richtlijnen. Als overheidsorganisatie ben je wettelijk verplicht om jouw websites en apps te laten voldoen aan deze eisen. Door een handmatig en of automatisch onderzoek uit te voeren weet je als organisatie hoe je ervoor staat en welke stappen ondernomen moeten worden. Deze uitkomsten worden omschreven in een verplichte toegankelijkheidsverklaring en gepubliceerd op de website.
Het onderzoek komt met een aantal aanbevelingen rondom digitale toegankelijkheid voor het Ministerie van Infrastructuur en Waterstaat:
- Het creëren van meer interne bewustwording van digitale toegankelijkheid.
- Het uitvoeren van een gebruikersonderzoek.
- Het ontwikkelen van interne kennis omtrent digitale toegankelijkheid.
- Het intern opleiden van digitale toegankelijkheidsmedewerkers.
Meer informatie
Deze scriptie is geschreven door Alijsa Kartopawiro.
Vraag deze volledige scriptie aan door contact op te nemen met het Kennisknooppunt Participatie.
Neem contact op via het contactformulier