Titel
De kansen van Social Impact Assessment (SIA) voor projecten in het Meerjarenprogramma Infrastructuur, Ruimtelijke Ordening en Transport (MIRT)
Onderzoeksvraag
Wat heeft SIA te bieden voor regionale MIRT-projecten van IenW in de modaliteit ‘hoofdwegen’ in dichtbevolkte gebieden?
Samenvatting
De scriptie heeft de kansen van Social Impact Assessment (SIA) voor regionale projecten van het Meerjarenprogramma Infrastructuur, Ruimtelijke Ordening en Transport (MIRT) in de modaliteit ‘hoofdwegen’ in dichtbevolkte gebieden geanalyseerd. Uit het onderzoek blijkt dat SIA meerdere mogelijkheden biedt om negatieve sociale gevolgen te verminderen, de positieve sociale effecten te vergroten en een betere acceptatie van de MIRT-projecten door de gemeenschap te bereiken. Dit kan leiden tot minder conflicten en meer projectbesparingen.
Er zijn meerdere manieren waarop SIA het MIRT proces omtrent sociale impact kan verbeteren:
- SIA kan het bereik vergroten van de sociale gevolgen die beoordeeld zijn in het proces.
SIA zal niet alleen de impact beoordelen op basis van monetaire en ecologische termen, maar zal elke relevante verandering in het leven van bewoners als gevolg van het project analyseren. Ook zal SIA niet alleen rekening houden met de mening van bewoners over reeds ontwikkelde ontwerpen, maar vanaf het begin van het project kijken naar de wensen en belangen van bewoners. SIA zal ook de hinder tijdens de bouw van het project in kaart brengen.
- SIA houdt niet alleen rekening met bewoners die aanwezig zijn in participatieprocessen, maar ook met bewoners die dat niet zijn.
Dat niet alle bewoners vertegenwoordigd zijn in het participatieproces wordt gezien als een uitdaging in MIRT-projecten. Door bij de start van het project alle getroffen mensen te identificeren en te analyseren en door niet alleen participatie te organiseren, maar ook de sociale impact te meten en te berekenen, kunnen er inzichten worden gecreëerd in de sociale impact op alle bewoners.
- SIA kan de dialoog tussen verschillende betrokken overheidsorganisaties ondersteunen.
SIA kan helpen bij het identificeren van het bereik van de effectbeoordeling en de overeenstemming daarover.
- SIA kan het MIRT-proces verbeteren door de sociale impact gedurende het gehele MIRT-proces in kaart te brengen.
Dit betekent dat ook in het MIRT-onderzoek maatschappelijke effecten worden beoordeeld, wat nu nog niet gebeurt. Ook betekent het dat er na projectafronding een vervolgonderzoek naar de maatschappelijke effecten aan het MIRT-proces wordt toegevoegd.
Er zijn meerdere beslissingen die gemaakt moeten worden om SIA te implementeren in het MIRT proces:
- De mate van standaardisatie en flexibiliteit van SIA is wenselijk in het MIRT-proces.
Alle MIRT projecten zijn anders waaruit de aanbeveling volgt dat er enige mate van flexibiliteit zou moeten zijn om SIA aan te passen naar de context van een specifiek MIRT-project en dat er dus niet één strikte standaard moet zijn voor alle MIRT projecten.
- Uitvoering van SIA door een externe onafhankelijke partij of door het MIRT projectteam zelf.
Een externe partij kan objectieve beoordeling garanderen, maar de SIA uit laten voeren door het MIRT-project zelf kan efficiënter zijn aangezien het MIRT project team al een beter begrip heeft van het project en directe aanpassingen aan het project kan maken.
- Implementatie van SIA binnen Environmental Impact Assessment (EIA) of als los beoordelingsproces.
Onafhankelijk van hoe SIA geïmplementeerd wordt in het MIRT proces is het succes in het omgaan met sociale impact afhankelijk van de inzet in het omgaan met sociale impact. Met name het gewicht van sociale impact in de besluitvorming zal uiteindelijk bepalen hoe succesvolle negatieve sociale impact beperkt wordt, positieve sociale impact versterkt wordt en acceptatie vanuit de gemeenschap gecreëerd wordt in het project.
Meer informatie
Deze scriptie is geschreven door Vera Kools.
Vraag deze volledige scriptie aan door contact op te nemen met het Kennisknooppunt Participatie.
Neem contact op via het contactformulier