Titel
Op weg naar kwaliteitscriteria voor gemixte participatie: Een verkennend onderzoek naar de kwaliteitswaarborging van gemixte participatietrajecten
Onderzoeksvraag
Op welke wijze kan invulling worden gegeven aan het nastreven van kwaliteit bij gemixte participatietrajecten?
Samenvatting
De scriptie richt zich op gemixte participatie vanwege de behoefte aan meer kennis over de kwaliteit van gemixte participatieprocessen, zoals meer kennis over de mate van invloed, de veiligheid en privacy en de procesbegeleiding. Gemixte participatie kan worden gezien als een mengvorm tussen e-participatie en fysieke participatie. Uit het onderzoek blijkt dat de algemene kwaliteitscriteria voor participatie voor een belangrijk gedeelte toepasbaar zijn om gemixte participatie te onderzoeken waarnaast er een aantal aanvullingen en verschillen te duiden zijn die de kwaliteitscriteria passender kunnen maken voor gemixte participatietrajecten.
De belangrijkste aanvullingen uit het onderzoek zijn:
- Interne organisatie binnen de overheid
Vanuit de resultaten blijkt dat een goede betrokkenheid van de beleids- en projectafdelingen belangrijk is voor de kwaliteit van een gemixt participatieproces, omdat gemixte participatie op meerdere fronten actieve inhoudelijke communicatie vereist. Voor het behouden van betrokkenheid lijkt het van belang dat respondenten snel laagdrempelig inhoudelijke antwoorden krijgen op vragen die gesteld zijn via participatieplatforms en andere kanalen. Respondenten geven hierbij aan dat het nuttig kan zijn om voldoende capaciteit te creëren voor het toevoegen van extra personeel.
- Leiderschap en specifiek de rol van gespreksleider en moderator
Voor gemixte participatieprocessen lijken vooral de rol van gespreksleider voor offline bijeenkomsten en de rol van gespreksleider en facilitator in online bijeenkomsten van belang. Bij het beheren van participatieplatforms heeft een moderator een belangrijke rol. Een sterke invulling van deze rollen kan bijdragen aan het lerend vermogen en een productieve werksfeer gedurende het participatieproces.
Voor duidelijkheid over het proces lijkt een duidelijke tijdlijn op een participatieplatform of website een effectieve manier te zijn om deelnemers duidelijkheid te verschaffen over het proces.
Er zijn signalen dat het aanbieden van een online platform aanvullend op offline participatie de deelname van met name jongeren en mensen met weinig tijd kan stimuleren. Het stimuleren van deelname lijkt het meest effectief te zijn door persoonlijk contact en het versturen van persoonlijke uitnodigingen naar potentiële deelnemers.
Meer informatie
Deze scriptie is geschreven door Sjors Maatman.
Vraag deze volledige scriptie aan door contact op te nemen met het Kennisknooppunt Participatie.
Neem contact op via het contactformulier