Hoofdmenu

De mensen achter het kennisknooppunt Participatie: Tom Radstaak

11-08-2021
1348 keer bekeken

Op deze pagina lees je over de laatste ontwikkelingen en activiteiten van het kennisknooppunt Participatie. Wil je hiervan op de hoogte blijven? Meld je dan aan voor de nieuwsflits met de onderstaande knop!

Blijf op de hoogte  

Wie zijn de mensen achter het kennisknooppunt Participatie? En wat doet het kennisknooppunt Participatie precies? In een serie interviews maak je kennis met de mensen achter het kennisknooppunt. Vandaag: Tom Radstaak, programmamanager kennisknooppunt Participatie.

Tom Radstaak brengt als programmamanager van het kennisknooppunt Participatie (KKP) de theorie en de praktijk van het participatievak op nieuwe manieren bij elkaar. Hij reflecteert hier op in dit interview.

Vanuit welke behoefte is het kennisknooppunt Participatie opgezet?

‘Het kennisknooppunt Participatie is 3 jaar geleden ontstaan uit een groeiende behoefte naar kennis over participatie bij zowel beleidscollega’s als bij participatieadviseurs binnen het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat. Hierbij zagen we een grote drive en behoefte om met participatie aan de slag te gaan, maar kregen we ook regelmatig de vraag: “Participatie, hoe dan?”. Verder zagen we dat er in de wetenschap veel kennis aanwezig is, die maar beperkt zijn weg vindt naar de praktijk. En, dat er omgekeerd veel praktijkervaring en casuïstiek aanwezig is in de praktijk die maar beperkt systematisch wordt vastgelegd en onderzocht.

Tot slot ontstond ook meer behoefte aan participatieadvies dat gebaseerd is om meer dan onderbuikgevoel. Dit vraagt om systematische opbouw van kennis en ervaring en meer project-overstijgend leren.’

Het kennisknooppunt Participatie is 3 jaar geleden ontstaan uit een groeiende behoefte naar kennis over participatie bij zowel beleidscollega’s als bij participatieadviseurs binnen het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat.

Hoe is het kennisknooppunt-team samengekomen?

‘Het kennisknooppunt is eigenlijk begonnen bij Felix Wolf en mijzelf. Wij hebben beiden een grote interesse voor wetenschappelijk onderzoek, vakontwikkeling en innovatie. Drie jaar geleden gingen we voor een paar uur per week aan de slag met het opzetten en uitdenken van het kennisknooppunt. Gaandeweg groeide onze opdracht en ook het team en de inzet die daarbij kwam kijken. Inmiddels werken we met een team van enthousiaste collega’s aan de ontwikkeling van het participatievak.’

Wat is jouw rol binnen het kennisknooppunt Participatie?

‘In mijn rol als programmamanager geef ik leiding aan het programma en stuur ik op de voortgang. Verder richt ik mij op de strategische doorontwikkeling van het programma. Mijn filosofie gaat uit van de kracht van de teamleden en ik probeer hen zo goed mogelijk in staat te stellen hun werk te doen, waarbij de verantwoordelijkheden laag liggen. Als het nodig is neem ik uiteraard mijn verantwoordelijkheid en een besluit.

Naast het programmamanagement houd ik mij ook bezig met een aantal inhoudelijke zaken, zoals onder andere de interdepartementale werkgroep (stakeholder)participatie, het REDRESS-onderzoek, het vullen van de gereedschapskist van praktijkprofessionals en het doen van onderzoek.’

Wat is de rol van het kennisknooppunt Participatie binnen (en buiten) IenW?

‘Het kennisknooppunt Participatie stimuleert de ontwikkeling van het vakgebied participatie en geeft inhoudelijk en strategisch richting aan deze ontwikkeling.
We werken hierbij primair voor het kerndepartement Infrastructuur en Waterstaat, Rijkswaterstaat en de Inspectie Leefomgeving en Transport. We werken echter volgens de principes van open-source vakontwikkeling, wat betekent dat we zo open en transparant mogelijk werken. Onze producten bieden we dus ook zo openbaar mogelijk aan.

In de praktijk zien we dat de diensten en producten van het kennisknooppunt ook veelgebruikt zijn bij andere departementen, provincies, gemeenten, waterschappen en adviesbureaus. Dit zien we graag! We ontwikkelen het vak immers niet alleen voor onszelf.’

We willen vooral verbinden, aanjagen en bijsturen en daarmee alle professionals – van beginner tot expert – in staat stellen hun werk goed te kunnen doen.

Wat zijn de prioriteiten van het kennisknooppunt Participatie voor 2021?

‘Het kennisknooppunt richt zich voor 2021 op een 4-tal speerpunten; het ontwikkelen en systematisch opbouwen van kennis en ervaring, het praktisch toepasbaar maken van kennis en ervaring, de ethiek van het participatievak en als laatste het delen en kenbaar maken van toepasbare kennis en ervaring.

Hierbij proberen we vooral bestaande initiatieven te stimuleren, nieuwe initiatieven aan te jagen en de verschillende netwerken met elkaar te verbinden. Denk daarbij bijvoorbeeld aan het verbinden van het netwerk van onderzoekers met het netwerk van praktijkprofessionals. Het is niet de bedoeling dat het kennisknooppunt Participatie uiteindelijk een enorme, stoffige bibliotheek is waar alle kennis is gedocumenteerd. We willen vooral verbinden, aanjagen en bijsturen en daarmee alle professionals – van beginner tot expert – in staat stellen hun werk goed te kunnen doen.’

Afbeeldingen

X (voorheen Twitter)

Cookie-instellingen